Klein Kaliber Geweer

Op deze pagina leggen wij in een notendop de discipline Klein Kaliber Geweer uit.

Met een enkelschotsgeweer in het kaliber .22lr een doelwit proberen te raken ter grootte van een potloodgummetje. Klinkt onmogelijk? Onze schutters doen het wekelijks! 

Het klein kaliber geweer

Onze vereniging beschikt over acht enkelschots klein kaliber geweren. Daar kunnen de leden kosteloos gebruik van maken. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, kan in deze geweren telkens één patroon geladen worden. Na elk schot dient handmatig een nieuwe patroon geladen te worden. Alle geweren op onze vereniging verschieten hetzelfde kaliber, namelijk .22lr. Hoewel de gewichtsverdeling en vorm van de kolf van geweer tot geweer verschilt, zijn alle geweren tot dezelfde nauwkeurigheid in staat.

De houding

Bij ons op de vereniging schieten wij vaak Klein Kaliber Geweer in de knielende houding. Deze houding is ook te zien op de afbeelding hiernaast. Zoals u misschien wel ziet, zitten er veel driehoeksvormen in deze houding. Dit maakt deze houding stabiel en zorgt ervoor dat deze houding lang aangehouden kan worden zonder moe te geraken. Het kan zijn dat u na het schieten in deze houding last krijgt van een slaapbeen. Dit is volkomen normaal, niet schadelijk en verdwijnt na enige tijd vanzelf.

Extra attributen

Naast het geweer en de munitie, zijn er nog veel andere attributen die de schutter kunnen helpen een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Zo heeft de schutter op de afbeelding hierboven een schietjas aan. Deze wordt vaak in combinatie met een schietriem gebruikt om een geweer zo stabiel mogelijk te maken, wat resulteert in een zuiverder schotbeeld. Naast de jas en de riem zijn er nog vele andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij het bereiken van een zo zuiver mogelijk schot. Hierbij valt te denken aan een schietbril, schietschoenen, een schiethandschoen, een oogmof, een schietpet, een schietbroek, etc. Om te beginnen met de schietsport zijn al deze attributen uiteraard niet meteen nodig. Hoewel zij helpen om een zo zuiver mogelijk schotbeeld te krijgen, is het vaak beter om in het begin zonder deze middelen te oefenen. Hierdoor wordt houding en techniek beter aangeleerd en verfijnd. Als de schutter op een gegeven moment echt zijn plafond bereikt wat betreft zijn resultaten, pas dan is het raadzaam in deze attributen te investeren, voor een verbetering van de prestaties als resultaat.