Klein Kaliber Pistool

Met een semi-automatisch pistool of een revolver in het kaliber .22lr een doelwit ter grootte van een walnoot zien te raken. Klinkt makkelijk, totdat blijkt dat een pistool met één hand stabiel houden toch wat zwaarder is dan gedacht. Op deze pagina wordt de discipline Klein Kaliber Pistool uitgelegd in een notendop

Het Klein Kaliber Pistool

Op onze vereniging hebben wij de beschikking over twee klein kaliber pistolen en één klein kaliber revolver. Bij een klein kaliber pistool wordt een magazijn met daarin vijf patronen in het handvat geplaatst. Na het doorladen van het pistool kunnen er achtereenvolgens vijf schoten gelost worden, zonder te hoeven grendelen (semi-automatisch). Bij de revolver worden er vijf patronen in de trommel geladen, waarna voor elk schot alleen de hamer gespannen dient te worden. De pistolen en revolver maken geen gebruik van dioptervizieren zoals de geweren, maar beschikken over een keep-korrel als richtmiddel. Aangezien met een pistool of revolver in korte tijd meerdere patronen kunnen worden afgevuurd en deze daarnaast ook erg makkelijk te manoeuvreren is (gemakkelijk om hem niet in een veilige richting te richten), mag men hier in de regel pas na  volwaardig lidmaatschap mee schieten.

De houding

Op onze vereniging schieten wij de discipline klein kaliber pistool altijd in de staande houding, enkelhandig. Deze houding ziet u ook op de afbeelding hiernaast. Dit betekent dus dat het pistool tijdens het schieten met één hand wordt vastgehouden. De andere hand steekt men meestal in de broekzak of achter de rug. Per kaart mag men vijf schoten lossen op dezelfde visuele schijf.