Klein Kaliber Karabijn

Met een verkort geweer in het kaliber .22lr op 12 meter een doelwit ter grootte van een pepermuntje proberen te raken. Het klinkt misschien makkelijk, maar schijn bedriegt! Op deze pagina wordt de discipline Klein Kaliber Karabijn uitgelegd in een notendop.

De Klein Kaliber Karabijn

Een klein kaliber karabijn is een verkort geweer met magazijn. Ze zijn er in zowel een semi-automatische uitvoering, als in grendel-uitvoering. Onze vereniging beschikt over drie karabijnen, waarvan één semi-automaat. Bij het schieten met karabijn laadt men 5 patronen in het magazijn en heeft dus voor ieder visueel op de kaart één kogel in het magazijn zitten. Tevens beschikt een karabijn ook niet over een diopter-vizier zoals de geweren, maar over een keep-korrel richtsysteem. Aangezien men met een karabijn de mogelijkheid heeft om meerdere patronen in korte tijd af te vuren, mag men hier in de regel pas na volwaardig lidmaatschap mee schieten.

De houding

Op onze vereniging kan men met een Klein Kaliber Karabijn zowel staand als knielend schieten. Hiernaast ziet u iemand die staand met een karabijn schiet. Zoals u zich wel kunt voorstellen moet men proberen het hele lichaam onder controle te houden, aangezien dit een veel minder stabiele houding dan de knielende houding is. Vandaar dat de visuele roosjes op een karabijn kaart ook iets groter zijn.