Luchtpistool

Op tien meter afstand een doelwit ter grootte van een walnoot proberen te raken met een kogeltje met een diamter van 4,5 mm klinkt misschien makkelijker dan het in werkelijkheid is. Geen paniek, hieronder leggen we de discipline luchtpistool in een notendop uit.

Het luchtpistool

Onze vereniging beschikt over twee luchtpistolen. Deze zijn beide uitgerust in het kaliber .177/4,5 mm. Ook worden ze beide aangedreven door een veersysteem en beschikken ze beide over een keep-korrel als richtmiddel. De veer in deze pistolen dient voor elk schot handmatig opgespannen te worden, waarbij ook gelijk één kogeltje (handmatig) geladen kan worden. In tegenstelling tot klein kaliber pistool, mag met een luchtpistool vrij snel geschoten worden.

De houding

Op onze vereniging schieten wij de discipline luchtpistool in de houding staand, enkelhandig. Deze houding ziet u ook in de afbeelding hiernaast. Tijdens het schieten wordt het luchtpistool met slechts één hand vastgehouden. De andere hand steekt men dan ook in de broekzak of achter de rug.

De kaart en de munitie

Op de afbeeldingen hiernaast ziet u de kaart en munitie die gebruikt worden bij het schieten met een luchtpistool. Wat misschien opvalt, is dat de kaart maar over één visueel beschikt, in plaats van vijf. U lost dan ook vijf schoten op één visueel. De munitie is van het kaliber .177/4,5 mm. De kogeltjes hebben een lengte van ongeveer 6 mm.